hoe-kraan-vervangen.jpg

Kranen van Maxaro gekeurd door Belgaqua

Drinkwater is onmisbaar en dient aan strenge, wettelijke kwaliteitseisen te voldoen. Om de kwaliteit te waarborgen heeft Belgaqua, de Belgische federatie voor de watersector, voorschriften opgesteld voor producten die op de waterleiding worden aangesloten. Deze producten worden onderzocht door Belgaqua en bij goedkeuring voorzien van een certificaat. In dit blogartikel leest u er meer over. 

Belgaqua

Belgaqua is de beroepsfederatie voor de openbare diensten van drinkwatervoorziening en afvalwatersanering in België. De organisatie houdt zich bezig met de keuring van materialen en producten die in contact komen met drinkwater en toestellen die aangesloten worden op het waterleidingnet. Deze moeten conform beveiligd zijn tegen de terugstroming van water. 

Opgelegde voorschriften

Om het risico op verontreiniging van het distributienet te beperken, heeft Belgaqua technische voorschriften opgelegd voor binneninstallaties. De voorschriften houden rekening met de gevaren die zich kunnen voordoen bij alle producten die geschikt zijn om aan te sluiten op de waterleiding. Verder bepalen deze richtlijnen de verschillende types van beveiliging zoals de keerklep, onderbreker of overloop. Deze onderdelen voorkomen de terugvloeiing van vervuild water en zijn verplicht indien het product niet getest is door Belgaqua.

Maxaro-kranen met keur van Belgaqua

Kranen van Maxaro die voorzien zijn van een Belgaqua-certificaat hebben dit in de specificaties vermeld staan. Dit betekent dat ze voldoen aan de voorschriften en uitgerust zijn met een terugstroombeveiliging. Deze beveiliging is vereist als u de kraan wilt installeren in een nieuwbouwwoning of bij een renovatie. Er geldt namelijk een algemene verplichting dat alleen kranen die gecontroleerd zijn en geen bedreiging vormen voor de waterkwaliteit, aangesloten mogen worden. Op de website van Belgaqua vindt u een volledige lijst met alle gekeurde kranen. 

Kortom: kranen die in de lijst van Belgaqua staan voldoen altijd aan de eisen en kunnen zonder zorgen gekocht en geïnstalleerd worden.